Ağız Sağlığı ve Probiyotikler
Ağız Florası; ağız boşluğu içerisinde normal koşullarda bulunan ve birbirlerini dengeleyen bakteri topluluğudur.
Çok temiz olmayan bir ağızda bir dişteki bakteri sayısı 100 milyon - 1 milyar arasındadır. Ağız mikroflorasının topluluk dengesini kolonizasyon direnci sağlar. Dengenin bozulması sonucu ekolojik kayma olur. Ağız diş hastalıklarının büyük çoğunluğu ağız biyofilmlerindeki ekolojik kaymadan kaynaklanır. Mikrofloranın sağlıklı durumdan hastalıklı duruma geçmesine yol açan değişiklikler farklı bakterilerin varlığı ve Gram pozitif bakterilerin Gram negatiflere oranının değişmesi, özel türlerin artması, bakterilerin virulans faktörlerini değiştirmesi, genetik duyarlık nedeniyle konağın immün yanıtındaki değişiklikler, çevresel faktörler ya da yaş olarak sıralanabilir.
Probiyotikler ise, genelde ağızda ve bağırsakta zaten yayılmış bulunan bir veya sınırlı sayıda bakteri türünün aktivitesini ve büyümesini seçici şekilde aktive ederek, konağa yararlı etkiler sağlayıp, onun sağlığını geliştirmeye yardımcı olan sindirilemeyen yiyecek maddeleridir.
Probiyotikler denen dost bakteriler büyük öneme sahiptir. Son yıllarda sıkça duyulan probiyotikler, ağız ve bağırsak florasının doğal dengesinin korunmasına yardımcı olan bakterilerdir. Probiyotik bakterilerin en büyük grubu, en iyi bilineni yoğurtta bulunan Lactobacillus Acidophilus bakterileridir. Örneğin antibiyotikler hastalığa neden olan bakterileri öldürürken ağız ve bağırsaklardaki iyi-yararlı bakterileri de öldürmekte, zararlı bakterilerin çoğalması da problemlere neden olmaktadır. Probiyotik desteklerle kaybolan yararlı bakteriler yerine konulabilir ve antibiyotik veya çeşitli başka sebeplerden gelişen yararlı floranın azalmasına bağlı problemler önlenebilir.
Ağzımızda yaşayan bakterilerin varlığı ve bilimsel çalışmalar ağızdaki bu mikrofloranın hastalıklardan korunmayı ve hatta gelişmesini önlemeyi sağladığını gösteriyorlar. Probiyotikler ağızdaki yararlı bakterileri arttırarak, zararlı bakterilerin sayısını azaltarak etkili olurlar. Ağızdaki iyi bakterilerin doğal dengesinin korumasına ve yenilemesine yardımcı olurlar. Genel olarak diş eti iltihabının iyileşmesine, dişlerde çürük gelişiminin engellenmesine ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olurlar.