Ortodontik Tedaviler
Ortodonti kelimesi, Latince'den gelmiştir ve sıralı (düzgün) diş anlamı taşımaktadır. Buna uygun olarak, Ortodonti tedavisi uygulayan hekimlerin amacı, dişlerin olması gereken düzenin dışında olmalarını engellemek ve düzelmelerini sağlamaktır.
Diş çapraşıklığı sadece estetik bir sorun değildir, aynı zamanda dişlerin düzgün bir formasyonda dizilmeleri, diş sağlığı açısından önemlidir. Çapraşık dişlerin, diş fırçaları ile temizlenmesi zorlaşmakta ve arayüz çürükleri gelişebilmektedir. Ortodontik tedavi, estetik açıdan tatmin edici olduğu kadar diş sağlığı açısında da önemlidir.
Ortodontik tedavide en yaygın kullanılan yöntem, konvansiyonel diş telidir. Ancak günümüzde, tedavi sürecindeki estetik kaygılardan ötürü ve teknolojinin gelişmesi sayesinde, alternatif yöntemler de uygulanabilmektedir. Diş tellerini, dişlere sabitlemek için kullanılan, braket ismi verilen aparatlar, artık porselen ve diş renginde kullanılabilir, böylelikle görüntüleri daha az göze çarpan hale getirilebilmektedir.
Bunun haricinde diş tellerinin, dişlerin iç yüzeylerinden takılması ile gizlenebilmesi de sağlanabilmektedir. İç yüzeylerden takılan bu teller, günlük hayatta hiç farkedilmeden kullanılabilir.
Tel tedavisine alternatif olarak geliştirilen Invisalign teknolojisi ile ise, dişleri şeffaf plaklarla düzeltmek mümkündür. Kişinin ağzından alınan ölçümler, bilgisayarla özel olarak hesaplanır ve tedavi süresinde kullanılacak belirli sayıda şeffaf plak üretilir. Bu plakları günde ortalama 20 saat kullanarak, dişlerin düzelmesi sağlanır.